minyó -ona m i f

Definició

Noi, noia; nen, noiet.

Han fet venir dos minyons nous a collir raïms. Fa cara de bon minyó.

«Al Rosselló diuen minyó a l’home fins que es casa» (DCVB).

Etimologia

D’una base romànica minnione o minione, amb una arrel min- de creació expressiva del sentit de ‘petit, graciós, bufó’, comú a diversos grups de llengües.

Usos

  • A la font de Santa Anna uns minyons juguen amb l’aigua, i l’ombra s’atura en un racó encobridor i observa, inquieta, com mestre Marçol pica a la porta del convent i és rebut pel jove Pelegrí. Aquest canonge és un perill per a les seves aspiracions, pensa l’ombra. Què li vol, mestre Marçol? Haurà de posar-hi remei. El cel s’enfosqueix i una teranyina de plugim invisible comença a caure sense pietat, acompanyada d’un fort vent. Els minyons marxen corrents cap a casa i els carrers queden solitaris.

    Glòria Sabaté, La filla de Lilith (Barcelona: Edicions B, 2016)
  • El regiment va partir d’hora. Vam passar sota l’església de la Real abans d’arribar davant de l’estàtua de Rigau a la plaça del Blat. Els nois de la barriada ens interpel·laven.
       —Són folls els paios!
    Pel carrer de la Fusteria, totes les minyones de la vila ens esperaven, plorant i rient alhora. Ens llançaven flors i petons. N’érem, d’orgullosos, de pertànyer al 53 regiment d’Infanteria, de portar els quepis blaus i rojos, els capots d’un gris ferrís i blavenc, els pantalons color de les roges de la Provença i els borseguins negres! Aquells detalls d’indumentària tenen importància.

    Joan-Daniel Bezsonoff, La guerra dels cornuts (Barcelona: Empúries, 2004)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. També heu d’endevinar quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres no encaixa amb els altres quatre i per què. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta (especificant totes tres coses) a mots@rodamots.cat (o bé mitjançant aquest formulari) guanya Els mots (t)robats, l’últim llibre de RodaMots. En sortejarem dos exemplars més entre els altres encertants. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sagal -apallago -a