plugim m

Definició

Pluja menuda.

En tornar a casa va començar a caure un plugim molt suau.

Etimologia

De pluja, del llatí vulgar plŏia, llatí clàssic plŭvia, mateix significat, amb el sufix –im, del llatí -imen, amb valor diminutiu.

Usos

  • Li encantava la pluja en totes les seves variants, i també per això era important l’existència d’una gran finestra sense cap trava entre ella i l’horitzó: per contemplar espectaculars tempestes amb llamps i trons i veure el mar trencar-se en onades furioses contra la costa, escumejant. Però també eren importants el plugim tènue que permet passejar-hi per sota sense massa protecció, els llevants tardorencs i els xàfecs de primavera, l’olor de terra molla i el soroll glaçat i íntim contra els vidres en una tarda d’hivern, mentre a dins crema un foc a la llar.

    Sílvia Manzana, Oasi (Girona: El Pont de Pedra, 1989)
  • Sabates de criatures de tres anys, de cinc anys, milers de sabatetes, i la resistència del visitant s’esfondra i es desfà. El visitant és escriptor, però no troba cap paraula. No n’ha trobat ací, i no en trobarà caminant d’Auschwitz a Birkenau, sota un plugim intermitent, ni quan pujarà un pont i veurà al seu davant l’escampada infinita del gran camp de la mort, el portal amb aquell arc d’accés per on entraven els trens directament fins a quasi a tocar de les cambres de gas.

    Joan F. Mira, «Auschwitz, 70 anys» (El Temps, 3 de febrer del 2015)

Tema de la setmana

Acaba una primavera poc plugissera, comença un estiu que aniria bé que plogués una mica més, però civilitzadament. Per si de cas fos així, repassem unes quantes maneres de designar la pluja menuda.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ploviteigroina