ploviteig m

Definició

Pluja molt lleugera i de gotes molt fines que cau seguit seguit.

Aquest ploviteig és molt bo per al camp.

També: plovineig, plovisqueig (això depèn del verb que s’usa en diferents contrades: ploviteig ve de plovitejar, plovineig de plovinejar i plovisqueig de plovisquejar). Vegeu-ne més informació a l’Atles Lingüístic del Domini Català.

Etimologia

De plovitejar, de ploviscar, de ploure, del llatí vulgar plovere, llatí clàssic pluere, mateix significat. Més mots de la mateixa família són plover, emplujat, plugim, aixoplugar, pluviositat i ventpluig.

Usos

  • La pluja continuava caent i espessant-se més i més. El fred es feia sentir a mesura que l’obscuritat avançava. I prompte la vista de la seua aimada senyoreta sobiranament remullada sota aquell ploviteig tan seguit començà de torbar l’ànim del minyó.

    Jordi Valor i Serra, Lina Morell: un cas apassionant (1964), dins Històries de muntanya i de vora mar (Alcoi: SCA, 2009)
  • A fora, la ciutat blanquejava sota la nevada que atorgava a la claror un matís màgic. Molts barcelonins havien sortit als carrers per gaudir del prodigi i caminaven, entusiasmats, sota el plovineig dels flocs de neu.

    Christian Escribà i Sílvia Tarragó, L’obrador dels prodigis (Barcelona: Columna, 2019)

Tema de la setmana

Noms acabats en -eig

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

degoteigplugim