ventpluig m

Definició

Pluja fina acompanyada de vent.
També es pot escriure separat: vent pluig

Etimologia

Compost de vent i d’un mot pluig que no existeix isolat, sinó que s’ha format per adjectivació de pluja adaptant aquest mot al gènere masculí de vent.

Usos

 • —Vols saber-ho? Promet-me que no t’enfadaràs…
     —Promés.
     —És un jove que porta una raó al palau del rei. Se li ha fet fosc ací; el teu germà Llevant enviava ventpluig, i el xicot s’ha hagut de recollir en aquesta cova.
     —Jo vull veure aqueix jove.
     —Sí, però no el despertes.
     Sa mare el va dur on Bernadet estava adormit com un infant.

  , «El xiquet que va nàixer de peus», dins Rondalles valencianes 3 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999), pàg. 93
 • La nit era fosca com una gola de llop i plovisquejava. Un cop a casa, agafa no solament el que necessitava sinó una capa vella, que havia estat del seu pare, i un revòlver de dos canons tan vell com la capa. Va carregar-lo i se’l posà a la faixa. Encengué el fanal del carro i sortí al carrer solitari. «Ni una ànima!», va pensar. I aquest fet que potser l’hauria hagut de tranquil·litzar, va fer-li mala espina. Passat el raval del Calvari, on s’acaben les cases, una regolfada de ventpluig estigué a punt d’arrabassar-li la capa. Va lligar-se-la al coll amb el cordonet i continuà camí amunt.

  L’edat d’or (Valls: Cossetània, 2008)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb el temps

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

allauany de neu, any de Déu