Definició
Most bullit fins que pren la consistència del xarop; confitura feta amb most concentrat i fruites.
L’arrop i talladetes és un dolç típic de les comarques centrals valencianes.
ser dolç com l’arrop (o com un arrop) (fig.): ser de caràcter dòcil i pacífic.
Etimologia
De l’àrab ar-rubb, ‘suc de fruita cuit fins a espessir-se’.
Usos
Després també fem vi blanc, que és most que el fem bullir fins que ha reduït a la meitat. I pels mesos que no hi ha fruita ni gran cosa per postres, fem arrop, que és most que el fem bullir fins que ha reduït del tot i només en queda el sucre, com un caramel líquid. A vegades, per allargar-lo, a l’arrop hi afegim figues panxones, pomes pansides i fins i tot albergínies!
Joan Comasòlivas i Font, Conill amb sajolida (Palma: Moll, 2010)Però encara quedaven alguns pots d’arrop —una de les seves especialitats— d’un color fosc, d’un negre daurat, tocat de blaus obscurs i de violacis d’albergínia. L’arrop té un gust particular, indefinible, una mica acre, com un vi dolç bullit i espès, perfumat de fruites, d’herbes i de gust de nous. El seu color és sumptuós, clerical i solemne.
Josep Pla, Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)
Tema de la setmana
Productes que podem trobar a les fires de sant Ponç