arrop m

Definició

Most bullit fins que pren la consistència del xarop; confitura feta amb most concentrat i fruites.

L’arrop i talladetes és un dolç típic de les comarques centrals valencianes.

ser dolç com l’arrop (o com un arrop) (fig.): ser de caràcter dòcil i pacífic.

Etimologia

De l’àrab ar-rubb, ‘suc de fruita cuit fins a espessir-se’.

Usos

  • Després també fem vi blanc, que és most que el fem bullir fins que ha reduït a la meitat. I pels mesos que no hi ha fruita ni gran cosa per postres, fem arrop, que és most que el fem bullir fins que ha reduït del tot i només en queda el sucre, com un caramel líquid. A vegades, per allargar-lo, a l’arrop hi afegim figues panxones, pomes pansides i fins i tot albergínies!

    Joan Comasòlivas i Font, Conill amb sajolida (Palma: Moll, 2010)
  • Però encara quedaven alguns pots d’arrop —una de les seves especialitats— d’un color fosc, d’un negre daurat, tocat de blaus obscurs i de violacis d’albergínia. L’arrop té un gust particular, indefinible, una mica acre, com un vi dolç bullit i espès, perfumat de fruites, d’herbes i de gust de nous. El seu color és sumptuós, clerical i solemne.

    Josep Pla, Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)

Tema de la setmana

Productes que podem trobar a les fires de sant Ponç

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

almívarllaminadura