most m

Definició

Suc del raïm espremut abans que fermenti i esdevingui vi.

La fermentació o bullida del most duu els sucres del suc a convertir-se en alcohol.

Etimologia

Del llatí mustum, mateix significat. Altres mots de la mateixa família són mostós i mostassa.

Usos

  • —I feu alguna cosa més que vi?
       —I tant, mireu, cada any fem tres o quatre càrregues de mistela, afegint una part d’esperit de vi a cinc o sis de most. Però s’ha de fer el primer dia que s’aixafa, sense que el most hagi fermentat gens. L’endemà ja no val. Després també fem vi blanc, que és most que el fem bullir fins que ha reduït a la meitat.

    Joan Comasòlivas i Font, Conill amb sajolida (Palma: Moll, 2010)
  • A Catalunya, la vinya es va implantar el segle IV aC, introduïda pels fenicis i els grecs mitjançant el comerç a través del Mediterrani, i es va consolidar amb els romans, que utilitzaven el primer most per preparar el mulsum, que es barrejava amb mel i es deixava envellir per servir-lo com a aperitiu.

    Carme Gasull, Catalunya al paladar (Valls: Cossetània, 2006), pàg. 58

Tema de la setmana

Mots relacionats amb la verema

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,print,mail" counters=0 style="button" point_type="simple"]

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

veremagotim