verema f

Definició

Collita dels raïms; temps en què es fa aquesta collita.

El període de verema depèn del grau de maduració del raïm i de la varietat; a l’hemisferi nord varia entre juliol i octubre i a l’hemisferi sud entre febrer i abril.

«En temps de veremes, tots los cistells són bons» (refrany rossellonès).

Etimologia

Del llatí vindemia, mateix significat, compost de vinum, ‘vi’, i demere, ‘treure, tallar’.

Usos

  • Després del sant de la meva mare, el tro final de l’estiueig anava sempre a càrrec de les veremes. Les veremes es produïen pels volts de la Mercè i eren un nou moment de trepidació intensa en la teranyina sedosa on, com una petita aranya, s’atrapava la meva imaginació; d’aquelles feines il·lustres, ni un detall no s’escapava de l’avidesa dels meus ulls, ni l’element més inútil deixava de tenir la seva sentida palpitació en les antenes de la meva badoqueria.

    Josep M. de Sagarra, Memòries (1954)
  • A darrers d’estiu, avançant el setembre, es produeix a les masies un entrelligat d’olors de gran volum, d’una prodigiosa presència. És l’olor del graner, de la pallissa plena d’herbes seques, de la fruita madura, de les veremes del vi. A les portes dels masos es fa com un mur olfactiu que cal literalment travessar i adaptar-hi els sentits.

    Josep Pla, Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968)

Tema de la setmana

«Les veremes es produïen pels volts de la Mercè…»: si no podem fer collita de raïms, la farem d’uns quants mots relacionats amb la verema. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

potxómost