tondre v

Definició

1  Tallar arran el pèl, la llana. Tondre un xai.

2  Tallar arran la llana, el pèl, d’un animal, d’una roba. Tondre la llana del ramat.

«Tos o amb llana, Sisó, el moltó sempre és el moltó» (Víctor Català, Quincalla).

Etimologia

Del llatí tondere, tonsum, mateix significat. L’acció de tondre és la tosa: vegeu-ne aquí més informació.

Usos

 • Una de les tasques més alegres de l’any era la del tondre el bestiar de llana. S’esqueia pel mes d’abril, quan s’obren les primeres flors del ginjol (lliri blau), tan fines i perfumades. Venia un estol de tonedors d’ofici, armats cada un de llargues i ben esmolades tisores de tondre amb les anses prèviament folrades de llana, a fi de no fer malbé ni bofegar els dits dels qui les havien de manejar.

  Maria-Antònia Salvà, Entre el record i l’enyorança. Proses i memòries (Palma: Moll, 1981), pàg. 56-58
 • La fletxa la llança un arquer, l’arc l’ha construït un fuster, la branca ha estat tallada d’un arbre, l’arbre ha nascut al bosc i l’ha escapçada un llenyataire, la corda ha estat fabricada per un cardador i les crins han estat aportades per un ramader després de tondre els cavalls salvatges amollats a les valls o a les muntanyes.

  Joan Pons, La malaltia del cor (Barcelona: Univers, 2022)

Tema de la setmana

Mots pagesívols

L’escreix

Temes i etiquetes

4 comentaris a “tondre”

 1. Cesc Alexandri — Cardedeu, Vallès Oriental

  En aquest text de la Maria Antònia Salvà surt la paraula ginjol escrita sense accent i amb el significat de lliri blau. Ho he trobat curiós perquè jo només coneixia el gínjol amb accent, que és el fruit del ginjoler. Al DIEC, però, la paraula només la trobem accentuada, tot i que amb tots dos significats. Pot ser que ginjol sense accent –i, per tant, aguda– sigui alguna varietat dialectal?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aixadamasover -a