estol m

Definició

1  Colla.

Un estol de turistes va entrar al claustre de la catedral.

2  Conjunt de naus d’un mateix bàndol, esquadra.

«Creixerà el vent i pujaran les veles | com un estol amplament vencedor», fan uns versos de Vicent Andrés Estellés.

Etimologia

Del llatí tardà stolus, i aquest, del grec stólos, ‘flota; exèrcit’, derivat de stéllo, ‘jo preparo, equipo; envio; emprenc una marxa’.

Usos

  • [1907]  Tornam al cotxe i en pocs minuts som a Jericó. Quina mudança repentina! Aquí tot és frescor, aigua, arbres i flors. Les casetes són miserables, de fang i palla, i grans estols de nins surten a demanar-nos bakchis. Anam a la font d’Eliseu, que forma avui un gran estany a on els pelegrins respiren frescor i cerquen caragolins. D’allà a l’Hotel de Bellevue, de planta baixa, a on trobam llum elèctrica; baix dels arbres florits resam el rosari i sopam després, servits per un negre negríssim que porta barret blanc. A reposar breus hores. Fins demà.

    Maria-Antònia Salvà, Viatge a Orient (Barcelona/Palma: Publicacions de l’Abadia de Montserrat/UIB, 1998), pàg. 66
  • No crec que cap dels catalans que de vint-i-set anys ençà que tenien per ofici o per costum de parlar públicament, hagi callat més que jo. El fet té un cert mèrit, car tots els qui em coneixen saben que sóc de temperament xerraire… És una decisió de principi, que no demano a ningú de compartir i que tampoc faig retret a ningú de no compartir-la. Sóc un militant de la política del silenci, totalment solidaritzat amb un estol, per sort encara nombrós, de catalans també silenciosos, els analfabets, conservadors impertorbables de la llengua i defensors invencibles de l’ànima catalana. Ja ho va dir Alfred de Vigny: «Seul le silence est grand | Tout le reste est faiblesse.»

    Eugeni Xammar, resposta a Joan Triadú (Mirador [París], núm. 4, hivern 1967-1968)

Tema de la setmana

Aquesta setmana en fa 683 que estem fent rodar mots (és a dir, 13 anys) i per celebrar-ho fem gresca i concurs. Per participar-hi, cal que endevineu el TEMA de la setmana, quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres i PER QUÈ. El primer subscriptor que ens faci arribar les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre A cremallengua, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de Viena Edicions. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre per a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació al primer enllaç

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

grescacervesa