gresca f

Definició

1  Tabola, gatzara, desordre sorollós.

Què vol dir, tanta gresca? A veure si ens deixeu dormir!

2  Baralla, avalot.

Ens ha mirat desafiant, com si busqués gresca.

Etimologia

Antigament greesca, ‘joc antic afectat per esvalots i baralles’, del llatí graecisca, femení de graeciscus, ‘propi dels grecs’, per al·lusió a la fama de llicenciosos i esbatussaires que tingueren els grecs, des de la República romana i des de les Croades.

Usos

  • En resum, parteixo del fet que el cas va escunçar-se la segona quinzena de gener de 1968: havíem tornat de les vacances de Nadal, el segon trimestre acabava d’emprendre el vol i érem un jovent desvagat, amb excés d’hormones i ganes de gresca.

    Isidor Cònsul, «El nostre 68», dins Tractat de geografia (Barcelona: Empúries, 2008), pàg. 40
  • [Barcelona, 30 de maig de 1968]  Uns quants intentàrem d’aplegar-nos, però grups dispersos de la policia apareixien de sobte i ens dispersaven. Vam començar a intuir que seria un Primer de Maig deslluït. Aviat va arribar una nova consigna: ens tornaríem a concentrar a les quatre de la tarda dalt del Turó de la Peira. Baixava gent amb el rostre encès: a l’altre cantó hi havia hagut gresca. Se sentia un aire d’entusiasme, no ens adonàvem que eren les escorrialles de l’èxit del dia abans.

    Montserrat Roig, «De quan ens crèiem els fills del sol» (L’Avenç, núm. 20, octubre de 1979)

Tema de la setmana

A diferència del que fem habitualment, el tema que aplega els mots que enviem aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Atenció, però, perquè un dels cinc enigmots és un intrús i no encaixa amb els altres quatre. Quin és aquest mot? Per què no hi encaixa? Quin és el tema? Qui enviï primer les respostes correctes a mots@rodamots.com guanya un exemplar del llibre A cremallengua, de Joan-Lluís Lluís, gentilesa de Viena Edicions. En sortejarem un altre entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de dissabte, 3 de març, a les 12 del migdia, i encara hi haurà un tercer premi a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes per participar-hi al primer enllaç. 

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llurestol