nansa f

Definició

Part sortint d’un objecte, en forma d’arc, anell, etc., que serveix per a agafar-lo.

Agafa la tassa per la nansa.

També: ansa

El cossi tenia dues anses.

Etimologia

Format sobre ansa (probablement amb l’ús de l’article indefinit, un(a) ansa.

Usos

  • A mig avançament d’un camió, el pare s’adona que en ve un altre de cara. Frena en sec i fa un bon cop de volant per tornar a posar-se darrere del primer camió. La mare xiscla, l’àvia s’agafa fort de la nansa que hi ha damunt de la finestreta amb la mà dreta i prova de senyar-se amb l’esquerra. El nen comença a cridar que té ganes de vomitar. Passat l’ensurt, el pare redueix la marxa fins que atura el cotxe en un mirador.

    Màrius Serra, Mon oncle (Barcelona: Proa, 1996)
  • Però passaren el dia felices. La mare feia broma, i Júlia s’hi encomanava.
       —Aprofitarem el dia per a planxar.
       Júlia va escalfar la planxa. Les estovalles noves. Les puntes del brial. I poca cosa més. La mare desfeia midó en una tassa, amb l’ansa trencada, i Júlia feia anar la planxa, i reia, entre la boirina del vapor.

    Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])

Tema de la setmana

Ho avançàvem divendres i ho confirmem avui: el tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Com? Posant-hi els cinc sentits! Com altres vegades, un dels cinc mots que enviarem no encaixa amb els altres quatre. La vostra feina serà, a més de trobar el tema de la setmana, descobrir aquest mot intrús. Al primer enllaç que hi ha aquí sota mateix trobareu les bases de participació, que en resum són aquestes: es tracta que envieu un missatge a mots@rodamots.com dient-nos qui sou, d’on sou, quin creieu que és el tema que aplega els mots de la setmana i, sobretot, quin dels cinc mots NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ. Proclamarem tres guanyadors: el primer que enviï la resposta correcta (el termini s’obre ara mateix i es tanca dissabte 31 a les 12 del migdia), qui guanyi un sorteig que farem entre les altres respostes correctes rebudes durant la setmana i un tercer premi a la resposta més original, independentment de si l’encerta o no. Per triar aquest darrer guanyador o guanyadora disposem d’un qualificat jurat unipersonal compost per Antoni Dalmau. Tots tres guanyadors s’enduran un exemplar del seu llibre Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, gentilesa de Columna Edicions. Animeu-vos a participar, esmoleu l’enginy i sort! 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esbart [2]fòtil