fòtil m

Definició

1  Moble, estri o qualsevol objecte transportable o manejable.

2  Fotesa, minúcia, cosa insignificant.

Etimologia

Del llatí futilis, ‘que vessa, que deixa escapar el que conté’, de la mateixa arrel de fundere, ‘fondre’.

Usos

  • Quan la noia va tancar l’últim llum, el Morell va decidir plegar. Va recollir el telescopi, el va desar a l’armari i se’n va anar a dormir.
       El problema era que no podia fer servir el fòtil quan la Babà era al pis. Per espaiar les visites de la noia, va començar a al·legar embussos de feina; per compensar, parlava amb il·lusió de les vacances que farien el setembre, les primeres que la Babà i ell passarien plegats.

    Quim Monzó, «La qualitat i la quantitat», dins L’illa de Maians (Barcelona: Quaderns Crema, 1985)
  • Com moltes persones de família catòlica i de casa més o menys bona del meu temps, he jugat, de petit, a dir missa i a fer de capellà. Aquests jocs es produïen en aquestes golfes mateixes, els dies de pluja, concretament. Cerco, entre els fòtils tan ben estibats sota teulada, si hi ha algun rastre dels jocs antics, i no trobo res. ¿Què es deu haver fet un altaret de fusta, daurat, amb uns filets blancs, que un any ens portaren els Reis? Tot està, cert, molt ben posat, però si ara pretengués trobar alguna cosa concreta és segur que el fracàs seria total. L’ordre té això de dolent: paralitza, admira, invita a no tocar res. Invita a deixar-ho tot per a demà. Deixar una cosa per a demà és deixar-la per sempre més.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, d’Antoni Dalmau, gentilesa de Columna Edicions. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

nansamànec