escaure’s v

Definició

El significat de escaure’s és ‘trobar-se eventualment’ o ‘esdevenir-se casualment’: «A la meitat dels estudis de la seva carrera s’escaigué la mort del meu avi» (Josep M. de Sagarra). Ací és on el verb coincidir pugna amb escaure’s i li pren terreny. També ha agafat volada el calc donar-se el cas, acceptat pels diccionaris, en frases on solíem fer servir escaure’s: «Si s’escau que demà s’aprova el pressupost, podrem comprar la màquina» (millor que no pas «Si es dóna el cas que demà…»).

Jordi Badia i Pujol, Salvem els mots (Barcelona: Rosa dels Vents, 2021), pàg. 49

Vegeu també escunçar-se

Usos

  • En Pau i la Marta, els bessons, van demanar, i què vol dir, que te’n vas de casa, que ja no viuràs més aquí, a la teva habitació. La Lali no havia esperat a trobar els pares sols, ho havia dit el mateix dia que l’Octavi l’hi havia proposat, i s’esqueia que en aquell moment hi havia els bessons, que tampoc no havien esperat a sentir la reacció dels pares. La Lali havia enllestit dient, l’Octavi vol muntar un restaurant i m’ha dit si ho vull fer amb ell, ja tenim local, i ens hi posem.

    Blanca Busquets, La nevada del cucut (Barcelona: Rosa dels Vents, 2010)
  • En aquesta època de l’estraperlo, es va escaure que vaig fer de dependent a ca l’Angelet; m’hi vaig estar uns cinc anys. Una de les feines que tenia assignades era d’enganxar els cupons de les cartilles a unes làmines de paper que servien al botiguer de comprovant per saber que el producte s’havia entregat als seus destinataris.

    Josep Llopart Isart, Quan els carrers eren de terra (Ajuntament dels Hostalets de Pierola, 2015)

Tema de la setmana

Mots i passatges trets de Salvem els mots, de Jordi Badia i Pujol (Rosa dels Vents, 2021).

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

girar-se feinacom més va més