Definició
Etimologia
Del llatí tondere, tonsum, mateix significat. L’acció de tondre és la tosa: vegeu-ne aquí més informació.
Usos
Una de les tasques més alegres de l’any era la del tondre el bestiar de llana. S’esqueia pel mes d’abril, quan s’obren les primeres flors del ginjol (lliri blau), tan fines i perfumades. Venia un estol de tonedors d’ofici, armats cada un de llargues i ben esmolades tisores de tondre amb les anses prèviament folrades de llana, a fi de no fer malbé ni bofegar els dits dels qui les havien de manejar.
Maria-Antònia Salvà, Entre el record i l’enyorança. Proses i memòries (Palma: Moll, 1981), pàg. 56-58La fletxa la llança un arquer, l’arc l’ha construït un fuster, la branca ha estat tallada d’un arbre, l’arbre ha nascut al bosc i l’ha escapçada un llenyataire, la corda ha estat fabricada per un cardador i les crins han estat aportades per un ramader després de tondre els cavalls salvatges amollats a les valls o a les muntanyes.
Joan Pons, La malaltia del cor (Barcelona: Univers, 2022)
Tema de la setmana
Mots pagesívols
En aquest text de la Maria Antònia Salvà surt la paraula ginjol escrita sense accent i amb el significat de lliri blau. Ho he trobat curiós perquè jo només coneixia el gínjol amb accent, que és el fruit del ginjoler. Al DIEC, però, la paraula només la trobem accentuada, tot i que amb tots dos significats. Pot ser que ginjol sense accent –i, per tant, aguda– sigui alguna varietat dialectal?
Segurament:
https://dcvb.iec.cat/results.asp?word=ginjol
Tonsura es de la mateixa arrel que tondre?
I tant! Justament @diccionariCAT ens recordava més derivats de tondre:
https://twitter.com/diccionariCAT/status/1600534112061853698
tonedís ‘a punt de ser tos’
tonedor ‘que ton’
tosa ‘acció de tondre’
…
tosell (‘una mica calb’), tonsura (‘acció de tallar o afaitar una porció de cabell a la coroneta del cap de manera que hi resti un clap rodó sense pèl’) i tisores (https://rodamots.cat/tisores/) també formen part de la mateixa família etimològica.