picaporta m

Definició

Peça de ferro, penjada a una porta per la seva part superior, i que, en alçar-la i deixar-la caure, serveix per a trucar.

Etimologia

De picar i porta. Picar és d’origen expressiu i onomatopeic, de la mateixa arrel del llatí picus, ‘pigot, picot’ i pica, ‘garsa’.

Usos

  • Més tard Manolo [Vázquez Montalbán] ha triomfat professionalment. Ha estat pel seu propi mèrit. Res de màfies ni de facilitats de cap tipus. Fins i tot s’havia hagut de pagar els estudis fent de cobrador d’assegurances de defunció. Eren anys en què no hi havia porters automàtics ni arreu timbres elèctrics. De vegades, em va dir, havia de trucar el picaporta i cridar «Els morts!», perquè l’obrís la persona que treia el cap pel balcó.

    Alfons Quintà, «Manolo, 36 anys després» (Avui, 20 d’octubre del 2003)
  •    —Bon dia, la senyora Giralt?
       La persona que em va obrir la porta, amb el llaç negre de rigor penjat al picaporta, era la filla. La vaig reconèixer del dia de l’enterrament, tot i que ara anava vestida amb colors clars. Però amb el dol pintat a la cara, això sí.

    Pau Vidal, Aigua bruta (Barcelona: Empúries, 2007)

Tema de la setmana

Objectes en perill d’extinció

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

disc de vinilgorra de cop