disc de vinil

Definició

Superfície plana i circular, habitualment de clorur de polivinil (PVC), d’un gruix aproximat de dos mil·límetres on són enregistrats informacions o senyals sonors aptes per a ésser reproduïts qualsevol moment. El fonament és purament mecànic, i consisteix en un solc de forma espiral concèntrica enregistrat a totes dues cares del disc.

Usos

  • M’ho han explicat: en un programa de televisió, en el qual els nens tenen un paper destacat. A un d’ells se li ha presentat un objecte rodó, molt prim, de color negre i amb un forat al mig. Un d’aquells antics discos de vinil, de 78 revolucions. La presentadora ha preguntat al nen si sabia què era, allò. El nen se l’ha mirat, estranyat, i ha dit que no. A continuació, la mateixa pregunta s’ha fet a un altre petit escolar. També ha mogut el cap negativament. Ni idea. Un tercer nen ha dit que sí, que a casa l’àvia tenien una cosa com aquella. «S’hi posa una agulla i se sent música».

    Josep M. Espinàs, «Si no ho guarda l’àvia» (El Periódico de Catalunya, 11 d’abril del 2007)
  • Oblidat? En absolut: el disc de vinil està recuperant terreny a marxes forçades. Cada vegada es venen més vinils i no només de segona mà. També en el sector del disc nou (tant novetats com reedicions) el vinil torna a tenir presència, encara que sense desbancar la prepotència del CD. «Fa uns anys veníem un 95% de CD. Ara la relació està canviant, un 30% de les vendes són discos de vinil», explica Jesús Moreno, director general de Revolver, una de les poques botigues de tot Catalunya que treballa habitualment amb el vinil de novetat.

    Miquel Jurado, «Futur de vinil» (El País [Quadern—Catalunya], 9 de novembre del 2006)

Tema de la setmana

Del plàstic de divendres passat saltem a un tipus de plàstic que s’amuntega a les golfes de moltes cases… Amb la baquelita, inventada fa 99 anys, es van fer els primers discos de fonògraf. Després seria substituïda pel vinil i, amb l’arribada dels discos compactes, un altre plàstic —el policarbonat— arraconaria els discos de vinil (per poc temps, però: els CD també estan en perill d’extinció!). Aquesta setmana veurem uns quants objectes, ben corrents fa alguns anys i avui desapareguts o en vies de desaparèixer.

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

plàsticpicaporta