mirallets de caçar aloses

Definició

Promeses enganyadores.

Per a caçar les aloses s’empra principalment un reclam bellugadís o uns mirallets que reflecteixen els raigs del sol i atreuen les aloses.

Usos

 • [8 de gener de 1948]  També pot ser que l’estrall produït per la cínica conducta dels anglosaxons sigui irreparable. El mal rau en el fet que als ulls de milions d’espanyols de bona fe —els més desinteressats, segurament, i potser els més lúcids—, l’enorme farsa de les democràcies els hagi fet perdre per sempre la fe en elles.
     S’ha vist massa clar que la llibertat i la dignitat dels homes i dels pobles són mirallets per a caçar aloses, i que els caçadors anglosaxons els fan lluir o els amaguen, segons els convé. Quan el règim espanyol se’ls mostrava hostil o contrari, tiraven a perdre’l. Quan el mateix règim se’ls mostra submís i es disposa a llepar-los les mans, l’admeten tranquil·lament, com un gos més a la canilla. Les idees, els sentiments, els principis i les realitats no compten per a res.

  Gaziel, Meditacions en el desert (1946-1953) (Barcelona: L’Altra, 2018), pàg. 123
 • Joventut estalonada
  pels dies i per les nits,
  correràs per les senderes
  fins que et faci mal el pit;
  mirallets de caçar aloses
  cridaran el teu desig.

  Clementina Arderiu, «Cal cedir» (1958), dins Jo era el cant. Obra poètica completa (Barcelona: Edicions 62, 2013)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb l’engany

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

engallinarenredar