ignorància supina

Definició

Ignorància molt gran i inexcusable.

No ha respost ni a la meitat de les qüestions del test, és un cas d’ignorància supina.

Etimologia de supina

Del llatí supinum, ‘girat cap amunt’, d’on l’accepció de l’adjectiu supí -inaajagut d’esquena, de sobines‘. En el sentit de ‘molt gran’ o ‘en el grau màxim’ només se sol aplicar a ignorància.

Usos

  • La gent vol que li donen culleradetes d’allò que no li dona la gana d’aprendre i que està a l’abast de tothom en infinitat de llibres publicats de venda en les llibreries. És la ignorància supina, ignorància de les coses per no voler prendre’s la molèstia de llegir-les. És com l’amic que et demana, a hores d’ara, que li expliques on està Berlín i com és això dels russos i americans en Berlín, després d’haver-se publicat muntanyes de paper i profusió de croquis en els diaris que tothom ha pogut llegir i fer-se càrrec de la situació.

    Josep Giner, Dilecte amic: he vist els fulls posats dins del diari (1962), dins Josep Giner, precursor de la romanística valenciana, a cura d’Emili Casanova (València: Denes, 2010), pàg. 242
  • No podem dir el mateix de l’Ambròs, el malcarat, que aviat se les haurà amb una parella progre de les que es creuen molt llestes i de volta de tot. La parella s’està fument de les parets repletes de quadres, cosa que demostra la seva ignorància supina ja que fins fa no gaire les parets dels grans museus estaven com les del Filantròpic, plenes de gom a gom. Ai, els progres, es pensen que, de la cultura, en saben més que ningú, quan la cultura ha estat en mans del poder i de la gent assenyada segles i segles. Ser d’esquerres o de lletres no vol dir ser una persona culta.

    Núria Perpinyà, Els privilegiats (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 38

Tema de la setmana

Aquests dies veurem unes quantes locucions nominals formades amb un nom seguit d’un adjectiu, com ara clau anglesa, home bo, gat vell o cap verd.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de sobinescasa pairal