de sobines loc adv

Definició

Ajagut boca amunt, de panxa enlaire.

Estava de sobines i s’entretenia mirant com passaven els núvols.

Etimologia

Del català arcaic sobí, -ina, mateix significat, del llatí supinus, íd., d’on també prové el modern supí, ‘ajagut d’esquena’.

Usos

 • Tenia el cap feixuc. Va mirar cap a l’escalfapanxes, que va oscil·lar, es va vinclar. S’acostava i després s’allunyava. Va beure més whisky. Aleshores es va gitar al sofà i se sentí envaït per una pau pregona, insòlita. La placidesa l’amarava. Surava part damunt totes les coses materials. Es va ajeure tan llarg com era, de sobines, i tingué la visió de na Guida que li deia: «T’estim molt més que no et penses».

  Miquel Adrover, Els voltors (Argentona: Voliana, 2011)
 • Escena: una petita badia deserta, cap a la tardor. Personatges: l’Oriol, assegut, i la Tilly, que acaba de sortir del mar, ara ajaçada de sobines sobre una gran tovallola de bany que no la privarà d’omplir-se de sorra, i amb les cames flexionades pels genolls. Quan es disposa a estirar-les, ell l’atura amb un gest.

  Manuel de Pedrolo, Apòcrif quatre: Tilly (Barcelona: Edicions 62, 1985)

Tema de la setmana

Locucions que indiquen positures

2 comentaris a “de sobines”

 1. Maria Bruguera Martí — Palafrugell

  Quedar de canoca enlaire. Seria el seu equivalent a Palafrugell. Segurament per la semblança amb els bolets arrabassats que queden amb la canoca mirant enlaire i ho apliquem en casos de mort en circumstàncies especials.

  Respon
 2. Eugeni S. Reig — Alcoi/València

  En el parlar d’Alcoi, si estàs assegut en una cadira davant d’una taula i estàs doblegat cap a avant, diem que estàs “ensobinat”. Això és el món al revés ¿no?

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a camacreuignorància supina