home bo

Definició

Persona que acompanya les parts en els actes o judicis de conciliació per procurar, juntament amb el jutge, l’avinença entre les parts.

Vaig haver de fer d’home bo entre els dos germans renyits.

En pilota valenciana, l’home bo és el «jutge o àrbitre encarregat d’observar algun punt determinat del camp considerat fonamental en el desenrotllament d’una partida, com ara la perxa, la galotxa, el dau, la corda» (Diccionari normatiu valencià).

Usos

 • El sistema d’herència continua inalterat i regit pels mateixos principis, el més important dels quals és el de la igualtat entre els germans. Aquest principi és tan estricte que, a l’hora de constituir els lots que seran assignats a cada fill, el pare sol recórrer a l’assistència d’un home bo, imparcial i de la confiança de tots, per tal que col·labori en la distribució: d’aquesta manera queda garantit que les possibles preferències del pare no influiran en la confecció dels lots.

  Joan F. Mira, Un estudi d’antropologia social al País Valencià (Barcelona: Edicions 62, 1974), pàg. 157
 • Amb la Carta de Franqueses (s. XIII) es crea un sistema jurídic que regulava els nuclis urbans i tots els municipis de Mallorca. Dins aquest incipient sistema jurídic apareix la figura del «probi hominis civitatis», prohoms o homes bons, com es deia en els seus orígens. Les persones que assumien el càrrec d’home bo eren de reconeguda integritat i honra en la forma d’obrar i actuar, especialment en l’ordre públic. Solien intervenir en actes d’arbitratge i assistir a judicis com a testimonis.

  Maria Cánovas Sotos, «La resolució del conflicte a Mallorca en el segle XX. La perspectiva històrica» (Taula. Quaderns de pensament, núm. 39, 2005)

Tema de la setmana

Amb bo, bon o bona

Enllaços

3 comentaris a “home bo”

 1. Rafael Ferran — Mollet del Vallès

  Una pregunta: la figura d’home bo la pot fer una dona? Com en diríem aleshores? Em sembla que en aquest cas ho tenim complicat per evitar el llenguatge sexista (o com vulguem dir-ne).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tan bon puntbona nit i tapa’t!