guinyol m

Definició

Titella sense fils que té el cos de roba i que el titellaire mou posant les mans per dins la roba i bellugant-les; putxinel·li. Representació teatral d’aquests titelles.

Etimologia

Del francès guignol, del lionès Guignol, nom d’un personatge de titelles en voga a Lió des del segle XVIII, derivat de guigner, ‘mirar de cua d’ull’, perquè aquest personatge mirava intencionadament de cua d’ull a dreta i esquerra.

Usos

 • Temps era temps, quan encara les bruixes
  campaven dalt del campanar
  i eren mestresses de nits i tempestes
  amb línies de vols regulars.
  Passeu, nens, passeu, és com un guinyol,
  ei, canta el gall, s’ha aixecat el teló,
  acte primer, a poc a poc surt el sol.
  La plana es desvetlla i el Montgrí fa un gran badall.

  Lluís Llach, «Els meus ulls aquí», al disc Verges 50 (1980)
 • Quan jo era petit, tenia un teatret de guinyol i un grapat de titelles de guant, uns amb el cap de plàstic (potser de la casa Famosa, la mateixa de les nines) i uns altres amb el cap de cartró, més bastos però també més autèntics, segons el parer de la mestra. La meva play era aquesta joguina, per entendre’ns. Amb això i el futbolí ja tiràvem. Ahir, contemplant (i escoltant, a estones) el cara a cara de Rubajoy contra Rubajoy vaig tenir ganes d’entrar dins la pantalla i posar-me a moure amb més ritme els dos personatges d’aquest conte apassionant que és la campanya electoral, intitulat Caputxeta i el Llop s’estimen quan es fa fosc.

  Francesc-Marc Álvaro, «Guinyol meu» (La Vanguardia, 8 de novembre del 2011)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un lot de llibres. En sortejarem dos més entre els altres encertants.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fondàriabotzina