putxinel·li m

Definició

Titella compost d’un cap i d’uns braços enganxats al vestit, dins el qual el titellaire fica la mà per fer-lo bellugar. És anomenat també titella de guant. En plural, representació de putxinel·lis. A la rambla fan putxinel·lis.

Etimologia

De l’italià pulcinelle, plural de pulcinella, personatge de la Comèdia Napolitana, derivat de pulcino, del llatí pullicēnus ‘pollet’, derivat de pullus ‘menut d’un animal; pollet’.

Usos

  • A Praga vaig viure deu anys seguits al carrer Na Slupi, que, traduït al català, vol dir carrer dels Titelles. Jo no sé si el nom l’hi van donar pel teatre de putxinel·lis que hi havia davant de casa o si fou el carrer el que donà la idea d’obrir-hi un modest tinglado per a la canalla, que, per cert, era sempre ple de gom a gom.

    Teresa Pàmies, Gent del meu exili (1975)
  • Som protagonistes que anem donant vida a una realitat interna, nascuda d’una realitat externa o d’una il·lusió. Les teues titelles són diferents, no viuen més que quan tu vols fer-les viure, els teus putxinel·lis no senten si els acarones o si els punxes.

    Ferran Cremades i Arlandis, Coll de serps (1978)

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anostrarfadrí -ina