botzina f

Definició

Avisador acústic basat en la transformació d’energia elèctrica o mecànica en energia sonora, clàxon.

Les botzines dels automòbils. Em va despertar l’eixordadora botzina del tren en entrar al túnel.

Etimologia

Del llatí bucina, ‘corn que tocaven pastors i caçadors’.

Usos

  • Els carrers eren nostres perquè gairebé no hi circulava cap cotxe. El taxista que tancava el cotxe en un petit garatge del carrer, quan tornava de la feina tocava la botzina a certa distància i tots corríem cantonada enllà per entrar dins el seu vehicle. Era l’única oportunitat d’anar en cotxe que teníem. Tot un luxe.

    Joaquim Carbó, «L’escriptor com a espectador», entrevista a L’Avenç, núm. 476, febrer 2021
  • Al carrer, la botzina d’un camió, que sona semblant a una trompa que afina, mig desperta la Sara. La lluminositat de l’estança l’atordeix. No sap ben bé on és. Se sent rara. Tanca una mica més els ulls. Sent el soroll del trànsit molt lluny, i és una remor diferent de la de casa, i això la desvetlla una mica.

    Maria Escalas, Sara i els silencis (Barcelona: Ara Llibres, 2018)

Tema de la setmana

El d’avui és el mot número 5.000! I ho celebrem amb el Paraulògic i convidant-vos a un enigmot que té premi. Quin és el tema que aplega els mots que hem enviat aquesta setmana? El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un lot de llibres, gentilesa del Club Editor, Adesiara i l’Institut d’Estudis Catalans. En sortejarem dos més entre els altres encertants. Vegeu al primer enllaç les bases per participar-hi.

Enllaços

L’escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

guinyolenderrocar