desvetllar v

Definició

1  Treure la son (a algú).

Tenia son i he pres una tassa de cafè perquè em desvetllés.

Quan agafo el son no hi ha res que em desvetlli.

2  Perdre la son.

T’he despertat, però no t’has desvetllat pas: al cap d’un moment ja tornaves a dormir.

Es desvetlla així que sent qualsevol soroll.

3  Estimular, suscitar.

Aquell llibre va desvetllar un interès inesperat.

Etimologia

De vetllar, del llatí vigilare, ‘estar despert, en vigília, vigilar’, derivat de vigere, ‘tenir vida, vigor; estar desvetllat’. Més mots de la mateixa família són revetlla, vigilant, vigent i vigor.

Usos

  • És un noi mort? Si fos mort tindria la cara més blanca. Aquelles veus m’arribaven de lluny, m’anaven desvetllant. Eren veus de noies. De noies que em voltaven fins que una ombra se’m va decantar al damunt i una cosa molt fina, potser un bri d’herba, potser una ploma, em va lliscar per la galta. No ho vaig poder aguantar.

    Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra… (Barcelona: Club Editor, 1984)
  • En el meu cas, el pitjor moment són les nits. Des que he tornat a Lledoners no he acabat de dormir bé i, a mesura que ens acostem al nostre dia D —un altre dia D—, em desperto i em desvetllo cada cop més d’hora. No hi ha manera. El cap em traeix a les nits, em desperto i ja no puc seguir dormint.

    Joaquim Forn, Entre togues i reixes. Escrits de judici i presó (Barcelona: Enciclopèdia, 2019), pàg. 225

Tema de la setmana

Ens hem ben desvetllat llegint els 101 dubtes del català resolts per l’Optimot, publicat per la Rosa dels Vents. Llengua, divulgació, molts exemples, il·lustracions i bon humor: què més es pot demanar? Aquesta setmana veurem uns quants mots espigolats d’aquest llibre i en farem cinc tastos que trobareu als escreixos corresponents.

Enllaços

3 comentaris a “desvetllar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sallarcruixit -ida