revetlla f

Definició

Festa popular amb balls al carrer, barraques de fira i d’altres jocs que es desenvolupa les nits que precedeixen certes festes, com ara la de sant Joan.

També: revetla

Etimologia

De vetlla i vetllar, del llatí vigilare, ‘estar despert; vigilar’, derivat de vigere, ‘tenir vida, vigor; estar desvetllat’.

Usos

  • Rita: Aquesta nit és la revetlla! Enmig del carrer hem fet un foc molt gran, amb tot de fustes velles i mobles per llençar i jo hi he llençat els llibres, els quaderns i els llapis perquè s’ha acabat el curs i ara vénen les vacances… Vacances! Jo aniré a la revetlla amb el meu germà Daniel i ballarem molt i llançarem coets fins que surti el sol… Que bé que ens ho passarem! Ah! I també aniré amb els meus pares a passejar pels carrers i a veure un castell de focs que fan a…, ara no me’n recordo…, és igual. Jo aniré amb el meu vestit nou i menjaré coca sense parar ni un moment, i ells, vinga comprar-me coses; totes les coses que vulgui me les compraran els meus pares.

    Dagoll Dagom, Nit de Sant Joan (Barcelona: Edicions 62, 1996)
  • Doncs em sembla que sí, que aquest any s’han sentit menys petards i s’han vist menys coets que altres anys. Recordo revetlles de Sant Joan memorables en què tota la nit s’havia cremat més pólvora que en el concurs de Castells de la platja del Miracle. Traques, trons, coets, volcans, piules, voladors i tota sort de ginys pirotècnics de producció local i de l’altre extrem del món eren encesos per petits i grans sense tenir gaire miraments a omplir-se les butxaques i encendre les metxes amb una punta de cigarreta o una caixa de llumins.

    Joan Menchon, «Focs» (El Punt, 27 de juny del 2005)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb les festes de Sant Joan. Bona revetlla!

Enllaços

L’escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fallairetracalet