tracalet m

Definició

Persona o cosa que es belluga molt, fa molta fressa, enraona massa o fa altres coses empipadores.

També: tracanet

En Domènec, quan anàvem a estudi, era un tracanet: xerrava i es discutia amb tothom.

Usos

  • Una comunicant, la Rosa, ens diu: «A Gandesa, d’un nen entremaliat en diem tracalet i per dir “estigues quiet!” diem: “Tas-te coto!”». Tas-te, coto i tracalet són tres singularitats. La primera correspon a l’imperatiu del verb estar: (es)tàs (estigues) més el pronom: (es)tàs-te (estigue’t). La segona, coto, és un adjectiu derivat del verb acotar (ajupir el cap, acotxar), que a Gandesa —mestre Coromines dixit— significa ‘quiet’. La tercera paraula, tracalet, és molt viva a la Terra Alta i significa ‘criatura entremaliada’. Pertany a la mateixa família de traca i en conserva la idea d’enrenou i rebombori.

    Ramon Solsona, «Tas-te coto, tracalet!», dins A paraules em convides (Barcelona: Columna, 2005), pàg. 51

Tema de la setmana

Després de sant Joan, quin mot més adient que un derivat de traca? Aquests dies ens convidarem amb altres mots extrets d’un llibre ben rodamòtic, ell, començant pel títol, ja prou expressiu (A paraules em convides), continuant per l’autor, en Ramon Solsona (un anagrama del qual, mar/ona/sol/son, ens va que ni pintat per encetar l’estiu), i acabant (sobretot) pel contingut mateix, que podem resumir amb el subtítol del llibre: «Meravelles, curiositats i sorpreses del llenguatge». Molt recomanable per als malalts de mots! Ah, i aprofitem per recordar-vos que avui és el darrer dia de la campanya d’arreplec de virolla que vam encetar ja fa un parell de setmanes… O sigui que ja no us clavarem més la tabarra amb aquest tema. Agraïm des d’aquí la col·laboració i l’interès de tots els que hi heu participat i us informem que els llibres que heu triat a canvi dels donatius es començaran a enviar aquesta mateixa setmana. Demà farem el sorteig de cinc llibres entre tots els subscriptors que hagin fet un donatiu de qualsevol import de menys de 20 euros. Si us hi voleu apuntar, encara hi sou a temps! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

revetllaaubergi