son f

Definició

Ganes de dormir.

Tenir son. Resistir a la son. Caure de son. Perdre la son. Tinc una son que no m’hi veig. Això em fa passar la son. És una cançó que fa venir son. Rondar-li a algú la son.

Etimologia

Del llatí sŏmnus, mateix significat. Més mots de la mateixa família són ensonyar, somni, entreson, somiejar, insomni i somnífer.

Usos

 • El record més dolç d’aquest estar plegats la mare i jo el tinc a la nit, a l’hora d’anar a dormir. Com que no hi havia els avis, nosaltres dos ocupàvem el seu llit de matrimoni, i abans que ens agafés la son llegíem, cadascú el seu llibre.

  Jesús Mestre i Godes, Un nen de Sarrià. Memòries d’infància (1931-1936) (Barcelona: Edicions 62, 2000), pàg. 89-90
 •    —Ploro pel meu jardí —sanglotà—. Si he d’anar a l’hospital i no puc regar les meves plantes, es moriran.
     La Fàtima i la Glòria es miraren astorades.
     —Et prometo que jo me’n cuidaré —afirmà la noia sense meditar el pes de les seves paraules.
     Però l’Aixa, en sentir-les, va deixar de plorar a l’instant i s’abandonà a la son.

  Anabel Cervantes, «El jardí de l’Aixa», dins Sota el signe de l’aigua i altres narracions (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2002), pàg. 32

Tema de la setmana

«El català, mare de totes les llengües». Avui, el xinès, amb la coneguda frase «Tinc tanta sang que a les cinc tinc son», de vegades allargada en «Com que tinc tanta sang, a les cinc tinc set i a les set tinc son».

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

4 comentaris a “son”

 1. albert — palamós

  Ostres… Doncs jo sempre havia dit “Tinc tanta SON que a les cinc tinc son”, donant a entendre que de la son que tinc a mitja tarda ja m’adormo… Ara resulta que és SANG… i no hi veig el sentit…

  Respon
  • RodaMots

   És que no en té cap, de sentit, fora del joc fonètic. Pel mateix preu, podríem dir: “Tinc tanta son que a les cinc tinc sang” o “Tinc tant de zinc que a la sang tinc son”. Una altra frase suposadament xinesa que ratlla en l’embarbussament fa “Tinc cinc fills tísics i prims, i d’amics íntims, vint-i-cinc”.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer moixonimarxant -a