Us presentem el Paraulògic

 

 

Per celebrar els 5.000 mots de Rodamots, hem dissenyat un joc que anomenem Paraulògic (n’hauríem pogut dir també Trobamots, ja que el joc va justament d’això, de trobar mots, però s’assemblava massa a Rodamots i no volíem augmentar la confusió que regna al món).

Hi podeu jugar a l’ordinador, al mòbil o a la tauleta.

El joc és molt senzill: cada dia hi ha una combinació de 7 lletres. Es tracta de trobar paraules que es puguin formar amb aquestes 7 lletres, sempre que hi aparegui la del centre, que és obligatòria.

Les lletres es poden repetir.

Les paraules han de tenir un mínim de 3 lletres.

Cada combinació conté almenys un mot amb totes les set lletres del dia. És el que en diem un ‘tuti’.

Dels verbs només s’admeten els infinitius (no les formes conjugades, ens sap greu).

No s’admeten tampoc els noms propis; només paraules completes (no sufixos ni prefixos) que figurin a la versió en línia del Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2). Tampoc s’admeten les locucions llatines.

Dels noms i adjectius s’admeten les formes masculina i femenina (per exemple, pastor és correcte, pastora també ho és). En canvi, els plurals, no (ni *pastors ni *pastores).

Si el mot que proposeu conté accents, guionets o una ela geminada, a l’hora d’escriure’l prescindiu dels accents, els guionets o el punt volat; cal escriure, per exemple, aguila, raurau, intelligent (però no inteligent, que serà considerada una entrada no vàlida).

Gràcies a la gentilesa de l’Institut d’Estudis Catalans, cada vegada que escriviu un mot correcte, podreu veure’n la definició a sota. Per a això, heu de fer clic a l’interrogant encerclat que hi ha a dalt a la dreta i, a Preferències, marqueu l’opció «Mostra les definicions del DIEC automàticament».

A Preferències també podeu marcar l’opció «Mostra la puntuació i el nombre de paraules possibles». L’apartat Puntuació explica com funcionen els punts.

Hi ha sis nivells de joc: pollet🐣, colom🕊️, ànec🦆, cigne🦢, mussol🦉 i àguila🦅. Bé, en realitat si trobeu totes les paraules (cosa que no us aconsellem de fer) arribareu al setè nivell, el paó. 🦚

El joc s’actualitza la mitjanit. És possible de jugar al joc del dia abans (cal fer clic a la icona que diu ‘Joc d’ahir’).

Si en algun joc trobeu a faltar algun mot que consti al DIEC (versió en línia), digueu-nos-ho: mots@rodamots.cat

Si el mot que trobeu a faltar no consta al DIEC, no cal que ens ho digueu (ens sap greu, però no hi podem fer res; el Paraulògic no decideix quines paraules figuren o no al diccionari). [A partir del 17/02/2022, podeu fer arribar els vostres suggeriments i propostes a l’adreça observacions.paraulogic@iec.cat.]

El missatge «Incorrecte» no vol dir que la paraula sigui incorrecta; hi ha moltes paraules correctes que no tenen entrada pròpia al DIEC. Vol dir simplement que la paraula no s’ajusta a les regles del joc, això és tot. [Això va canviar el 02/02/2022, si alguna paraula no és vàlida apareix de color vermell tremolant una estona i ja no apareix el missatge «Incorrecte».]

Res més, prou xerrameca i au, a jugar!

 

https://paraulogic.rodamots.cat

 

1r de novembre del 2021

 

El compte de Twitter de RodaMots ·· El compte de Twitter del Paraulògic

 El compte d’Instagram de RodaMots ·· El compte d’Instagram del Paraulògic