enderrocar v

Definició

Tirar a terra, desfer (una construcció), fent caure successivament les parts de les quals es compon.

Fet el pont nou, enderrocaran el vell.

Per extensió: Enderrocar un govern. Enderrocar un sistema filosòfic, una teoria.

Etimologia

De derrocar, mateix significat, de roca, d’origen preromà incert. Més mots de la mateixa família són rocallós, roquissar, enrocar i rococó.

Usos

  • El casal era gòtic, ruïnós, amb un jardí ple de sol on hi havia emparrats, geranis i magraners. Després l’han enderrocat i reconstruït en ciment, altra vegada gòtic; han fet apartaments del jardí, han suprimit el sol i allà on vivia una família ara n’hi viuen vint-i-una, totes amb el seu Seat 600 i la seva criada murciana. Els entesos diuen que es tracta d’una restauració molt intel·ligent.

    Llorenç Villalonga citat al pròleg a la 4a edició de Mort de dama (Barcelona: Club Editor, 1965)
  • L’última volta que vaig venir al meu carrer —el carrer de Barx, ara denominat Benicanena—, encara semblava un decorat dels anys seixanta: els tallers mecànics, la fusteria, la casa de la senyora Carme, la del meu oncle Eusebio i ma tia Maria, el magatzem dels adobadors de pells… Avui, però, en arribar a la cantonada i girar a l’esquerra, he sentit un intens trasbals: la casa on vaig nàixer havia estat demolida i anaven a construir-hi un edifici nou. No és nostàlgia del passat ni tampoc negació del progrés: m’enutja força que m’enderroquen els records!

    Rafa Gomar, Vianant (Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2006), pàg. 137

Tema de la setmana

Ieeeep, que fa l’efecte que la setmana passada tots els juganers es van posar a jugar com bojos al Paraulògic i es van descuidar de l’altre joc de la setmana, l’enigmot del mot 5.000. Això que el Paraulògic no té premi i l’enigmot, sí! (tot i que tenen alguna cosa en comú). Va, hi podreu jugar també aquesta setmana, amb quatre mots més que formen part del tema (comú a la setmana passada i aquesta, doncs) i un d’intrús. L’enigmot continua: cal endevinar el tema, però no cal dir quin és el mot intrús perquè si endevineu el tema veureu de seguida quin és el que no hi encaixa.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

botzinaendevinalla