titellaire m i f

Definició

1  Persona que fa bellugar i parlar els titelles.

El titellaire sosté el cap del titella amb tres dits: el del mig, l’índex i l’anular, i queden lliures els altres dos per a les mans.

2  Persona que fabrica titelles o en ven.

Etimologia

De titella, d’origen expressiu, probable imitació de la veu aguda (ti-ti) amb què el titellaire estrafà les veus dels ninots.

Usos

  • Perquè va ser ell qui et va començar a dir princesa. Et treia del bressol i tu t’aferraves com una possessa al seu nas, o a la corbata, i acompanyaves les seves riotes amb un somriure que et feia desaparèixer els ulls i convertia la teva cara en una pansa creuada per una boca de lluna. I, una mica més endavant —molt lentament, però avançaves—, quan vas començar a aguantar-te asseguda, eres tu la que reies amb la teva veu ronca i entusiasta tan bon punt senties les seves claus al pany de la porta. I li aixecaves els braços, maldestrament, com una marioneta de fils bellugada per un titellaire novell, però amunt, amunt, amb la mateixa constància d’una mongetera jove. I després van començar els balls. I el teu pare, que no havia volgut ballar ni el vals del dia del nostre casament —havia preferit fer el ridícul, i deixar-me amb un pam de nas, i s’havia enganxat com una paparra a una columna del restaurant, mort de vergonya quan els amics l’hi intentaven forçar—, vinga a giravoltar amb tu a coll per tota la casa, cantussejant com una portera tonades que mai no hauria dit que pogués conèixer. I més rialles.

    Mercè Foradada, «El regne de la princesa Quequè», dins Mira’m. Contes de vides especials (Valls: Cossetània, 2009)

Tema de la setmana

L’enigma tisnerià que vam plantejar dimarts passat feia: «A l’hora d’interpretar es fica dintre els seus personatges» (10 lletres). Aquí teniu la resposta; si en voleu més detalls, feu clic aquí

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hipopòtamriera