hipopòtam m

Definició

Mamífer del subordre dels suïformes i de la família dels hipopotàmids (Hippopotamus amphibius), de pell gruixuda i nua, cap i boca enormes i potes curtes, que habita als llacs i rius d’Àfrica.

Malgrat el seu aire innocent, l’hipopòtam és un animal molt agressiu i un dels més perillosos d’Àfrica per a l’home.

Etimologia

Del grec hippopótamos [ἱπποπόταμος], mateix significat, compost de híppos, ‘cavall’, i potamós, ‘riu’.

Usos

 • Hi havia una vegada un projecte de desenvolupament a l’Àfrica que consistia a plantar grans extensions de tomàquets i posar els indígenes a treballar-hi. Veient, però, que no sabien què fer amb el sou que els donaven per treballar amb els tomàquets, els aborígens només hi treballaven un dia a la setmana i els altres dies es dedicaven a viure, mentre els hipopòtams es rebolcaven, juganers, damunt les piles de tomàquets abandonats.

  Ramon Monton, «Hi havia una vegada: sis contes sintètics», dins L’encanteri (Barcelona: March, 2006), pàg. 108
 • Perquè dins l’aigua del riu
  s’ha emmirallat l’hipopòtam,
  alça el cap, fa una ganyota amb
  la gran boca oberta i riu.

  Pere Quart · Joan Oliver, «L’hipopòtam», dins Bestiari (1937)

Tema de la setmana

Ens està costant una mica processar totes les respostes rebudes al concurs dels enigmes tisnerians de la setmana passada (més de 600), de manera que anirem a pams i cada dia d’aquesta setmana resoldrem l’enigma del mateix dia de la setmana anterior. El de dilluns era «Són africans, camacurts i capgrossos». Vegeu-ne més detalls aquí.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

platxèriatitellaire