anar a pams

Definició

Detallar, puntualitzar; examinar alguna cosa amb atenció i procedir amb circumspecció.

Diuen que volen organitzar una festa, però, anem a pams: on la faran? Qui durà el menjar i les begudes? Quanta gent hi anirà?

Etimologia de pam

Del llatí palmus, mateix significat, derivat de palma, ‘palmell’.

Usos

  • Jo i la gent com jo sempre hem pensat que cal anar a pams, que és millor avançar sempre una mica que no demanar el tot o res, ja que això invariablement acaba per ser res.

    Aina Moll entrevistada per Miquel Payeras (El Temps,  1 d’octubre del 2002)
  • Un mite inacabable, utilitzat de molt enrere per a determinades operacions polítiques, és el del regne de Mallorca independent. Segons tal esquema, hi hauria hagut un regne independent iniciat pel «nostre» Jaume II i perdut pel «nostre» Jaume III. Un regne independent durant setanta-tres anys (de fet, seixanta) i aquí s’acabarien els pilars del nostre orgull. La simplificació és tan gran que pot ofendre la intel·ligència. Fora d’aquests seixanta anys, el regne de Mallorca què és aleshores? Dependent? Dependent de qui? Anem a pams. El regne de Mallorca és una entitat política fundada per Jaume I tot just presa l’illa (als musulmans), i començat a desmuntar per Felip V de Borbó, també tot just presa l’illa (a nosaltres).

    Gabriel Bibiloni, «Simplificacions històriques» (Diari de Balears, 20 de setembre del 2005)

Tema de la setmana

Entre les unitats de mesura, una de les més antigues és el pam. Potser perquè és la que tenim (literalment) més a mà? Aquests dies veurem com el pam s’ha introduït en algunes expressions i frases fetes prou corrents. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

vessanano venir d’un pam