fondària f

Definició

Profunditat, lloc profund.

Té una fondària de quaranta metres.

Etimologia

De fondo, ‘pregon, profund’, del llatí fundus, mateix significat. Més mots de la mateixa família són fonament, fondalada, enfony, fondejar, esfondrar i fundació.

Usos

 • Déu em fa falta, hi ha dies que voldria parlar-li.
  Que bé m’anava parlar amb les ombres!
  Mirava les muntanyes i m’inventava els vessants
  que tapaven els arbres. Cada tarda esperant
  respostes. Déu existia en aquelles fondàries
  i em socorria. Vull calçar els meus peus
  al llom d’aquelles muntanyes;
  Déu entén el llenguatge de les pedres.

  Cinta Mulet, Qui ha mort una poeta (Tarragona: Arola, 2007), pàg. 21
 • La gent em paga perquè els digui si hi ha aigua, quanta, i quant s’han de gastar per trobar-la. Vull dir que si els dic a quants metres de fondària i quanta n’hi ha, després ells ja decideixen si fan obres o no. Per això em criden a mi i no als geòlegs, que venen amb mapes i amb molts aparells però de vegades no saben pas com fer-s’ho. Que no vull dir que no ho hagin de fer, jo sempre dic que soc l’últim recurs, que quan s’arriba a mi és com el que va al remeier perquè ja l’han desnonat a tots els hospitals.

  Francesc Serés, La casa de foc (Barcelona: Proa, 2020)

Tema de la setmana

Què tenen en comú els mots que enviem aquesta setmana? El primer subscriptor que enviï la resposta correcta a mots@rodamots.cat guanya un lot de llibres, gentilesa del Club Editor, Adesiara i l’Institut d’Estudis Catalans. En sortejarem dos més entre els altres encertants. Vegeu aquí baix les bases per participar-hi.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enutjarguinyol