girar cua

Definició

Fer mitja volta per tornar-se’n, recular.

Quan va saber que venia en Joan, va girar cua immediatament. Va marxar tan ràpid que es va descuidar el barret.

Etimologia de girar

Del llatí gyrare, mateix significat, derivat de gyrus, i aquest, del grec gyros [γῦρος], ‘gir, cercle’.

Usos

 •    —Qui sap on serem d’aquí a sis o set anys. M’agradaria poder ser considerada Dama Confrare no d’aquí a sis o set anys sinó d’aquí a sis o set dies. I us puc donar el nom de cinc dames més que tenen el mateix interès.
     —Però… però jo ho he de consultar…
     —Feu-ho. —Va inclinar el cap amb un cop sec—. Estic encantada d’haver parlat amb vós, don Josep. Expressions a la vostra senyora.
     I va girar cua amb el cap dret i l’orgull al cor.
     —Les hi faré arribar —contestava atabalat don Josep, que feia dos anys que era vidu. I immediatament després que la dona del regent civil havia desaparegut es va posar a pensar com explico ara als altres que per reial decret les dones ja són Confrares de dret.

  Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991]), pàg. 96
 • La delegació de diputats catalans que pretenia visitar el Sàhara Occidental va haver de desistir ahir després que, tal com havia anunciat, el govern del Marroc els va impedir l’entrada a Al-Aaiun. Les autoritats del regne alauita van prohibir que els parlamentaris baixessin de l’avió i els van obligar a girar cua.

  Anna Serrano, «El govern del Marroc compleix l’advertiment i impedeix l’entrada dels diputats catalans al Sàhara» (El Punt, 17 d’agost del 2005)

Tema de la setmana

Maneres d’anar-se’n

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tocar el dosescampar la boira