galzeran m

Definició

Mata de la família de les liliàcies, que fa branquillons plans amb aspecte de fulla, sobre els quals apareixen les flors, petites i poc vistoses, i els fruits, en baia vermella, que es fa sobretot als alzinars i és emprada com a ornament nadalenc (Ruscus aculeatus).

Sinonímia del galzeran

Etimologia

D’origen incert, probablement de l’àrab hispànic haizarân, mateix significat, o encara més de l’àrab oriental haizurân o haizûr, nom de plantes diferents i potser també del galzeran, amb influx d’un nom de planta hispànic.

Usos

 • Bruc i galzeran
  per guarnir el pessebre
  i un trosset de gebre
  al raig de la font que tomba ventant,
  bruc i galzeran.

  Joan M. Guasch (1878-1961), «Cançó de Nadal»
 • La feina començava molt abans de Nadal. De primer, jovent i criatures anàvem al bosc, a cercar molsa i rama de boix i galzerans guarnits de boles d’un vermell tan viu que semblaven tenir un llum encès per dintre. Després venia la construcció del pessebre. De mica en mica, tots aquells materials vulgars, per obra i gràcia del seu ordenat agençament, prenien prestigi i jerarquia: el suro, el revèiem transformat en alteroses muntanyes; el paper d’estany recobert de vidre s’anava tornant aigua clara i cantadora; la rama de boix esdevenia misteriosa boscúria, i el guix, escampat pels cims prenia la càndida puresa de les neus eternes.

  Josep Pous i Pagès, «Parlament de bones festes llegit en la festa del Nadal català celebrada a París» (1939), dins El Nadal que no vam tornar a casa. 1939, el primer Nadal d’exili (Barcelona: Acontravent, 2009), pàg. 122-123

Tema de la setmana

Botànica del pessebre

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

3 comentaris a “galzeran”

 1. juanchich — 66400 Reynès

  Com que aqui hi ha moltes mates de galzeran i que només jo els menjo, cada primevera em faig un tip de les joves rames.
  Peró cal dir que la cosa és molt amargant.
  Quasi bé és sembla a GENTIANA lutea de les nostres muntanyes

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

molsavesc