filis

Definició

Mot emprat en l’expressió estar de filis: estar en bona disposició d’esperit, de bon humor.

Estava de filis i tenia moltes ganes de fer coses.

Etimologia

Del nom grecollatí de dona Phyllis, molt usat en la lírica del Renaixement, especialment la castellana, com a nom de dona inspiradora d’un poeta.

Usos

  • Coixejava, com si arrossegués una mica les potes del darrere. «I no és això sol», digué la meva parenta. «Li ha caigut el pèl i té clapes a la pell…»
       —Són detalls sense importància si els comparem amb el portent del conjunt —em vaig atrevir a replicar-li.
       —No em surtis amb estirabots, que no estic de filis —em digué la tia Lena—. Ets l’home de la família i vull que vagis a veure el desembalsamador amb un ultimàtum: o em deixa la Nila tal com estava o em torna els diners. Sense excuses! Si s’hi nega, t’exigeixo que li trenquis la cara.

    Pere Calders, «Que consti», dins De teves a meves (Barcelona: Laia, 1984)

Tema de la setmana

Després del festival de llatinòrums de la setmana passada, ara volem dedicar-ne una a epònims. Epònims? I què coi és, això? Sí, home sí, els mots aquells formats a partir de noms de persones (reals o fictícies, això no hi fa res), com ara cicerone (de Ciceró), galindaina (de Galindo), fúcsia (de Fuchs) o estraperlo (de Strauss i Perl). N’hi ha a cabassos! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desideràtumcarronya