estraperlo m

Definició

1  Negoci il·legal amb productes intervinguts per l’estat, venuts a preus abusius.

2  (per ext.)  Mercat negre, acció irregular.

Etimologia

Combinació dels cognoms Strauss, Perel i Lowmann, inventors d’una ruleta elèctrica trucada (batejada amb la marca Stra-Per-Lo) que van voler legalitzar a l’Espanya dels anys trenta. L’afer causà un escàndol de grans proporcions que va afectar diversos polítics, sobretot lerrouxistes.

Usos

 • L’escassesa determinava el mercat negre o «estraperlo»; l’estraperlisme es convertí per a molta gent en una professió ben lucrativa, i els qui no la teníem haguérem de passar tribulacions que no havíem passat mai.

  Francesc de B. Moll, Els altres quaranta anys (1935-1974) (Palma: Moll, 1975), pàg. 67
 • Els anys de la postguerra van ser uns anys durs i difícils. Per tot arreu hi havia mancança de productes de primera necessitat. Els productes alimentaris escassejaven, més que per la poca producció per les elevades taxes que el govern imposava a productors i comerciants. Aquesta situació va conduir a l’aparició d’un comerç clandestí, l’anomenat estraperlo. Consistia a comerciar amb productes de qualsevol tipus —normalment articles de primera necessitat, sobretot aliments— evitant de pagar-ne les taxes.

  Vicent Puig Daviu, «Un cas d’estraperlo a Xeresa: Daniel Pellicer ‘Moliner’» (La Cisterna. Publicació cultural de Xeresa [Safor], núm. 14, juliol del 2003)

Tema de la setmana

Epònims

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “estraperlo”

 1. Lluís Martí — Mataró

  Veig que tant a la Viquipèdia com a la GEC s’indica que els promotors van ser el neerlandès Daniel Strauss i l’italià Perlowitz (Perlo).

  A la versió anglesa de la Viquipèdia semblen convenir amb el nom del primer soci, però indiquen que diverses fonts difereixen respecte el nombre i/o els noms dels altres, com Perlowitz, Jules Perel o Lowann, l’esposa de Strauss. Fins i tot, segons altres fonts, el nom feia referència a les màquines de ruleta (extra pearl > perla extra).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

piquiponadamagnòlia