galindaina f

Definició

1  Adorn o objecte de fantasia de poc valor.
2  [generalment en pl.]  Aparença d’una persona, d’un discurs, etc. enganyosa, destinada a impressionar els altres; fotesa.

Tot això que diu el candidat només són galindaines. Quan reduiran la jornada laboral?

Etimologia

Del nom de persona Galindo, típic d’antics aragonesos i muntanyencs del Pirineu, per considerar que sobretot ells usaven aquestes menuderies.

Usos

  • Per crear un espectacle, només calia que s’ajuntessin tots dos, l’Ovidi [Montllor] i en Toti [Soler]; l’un feia la selecció dels versos, l’estudi de l’autor, i li ho explicava a l’altre, l’ajudava a comprendre el poema; no calien grans galindaines: s’entenien perfectament i en Toti creava les notes justes per encaixar en el tot.

    Núria Cadenes, L’Ovidi (València: Tres i Quatre, 2002), pàg. 192
  • En la música és molt fàcil de fer jocs de mans i galindaines per tal de donar una impressió d’originalitat; allò difícil és deixar en una obra una marca genuïnament personal, tot i servir-se del llenguatge corrent i comprensible.

    Pau Casals,  al llibre de Josep M. Corredor, Converses amb Pau Casals (records i opinions d’un músic) (Barcelona: Selecta, 1967), pàg. 305

Tema de la setmana

Epònims (mots derivats de noms de persona)

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

magnòliadèdal