espuntat -ada adj

Definició

Amb la punta trencada, esmussada.

El llapis és espuntat i no guixa bé, li hem de fer punta.

«Mal cosiràs el jupetó amb l’agulla espuntada, Rabassó» (Víctor Català, Quincalla). Un jupetó és un jupetí, una armilla de pagès.

Etimologia

D’espuntar, de punta, del llatí tardà puncta, ‘estocada, punxada amb arma blanca’, participi femení de pungere, ‘punxar’. Més mots de la mateixa família són punxadís, punyent, puntal, apuntar, puntós, punxegut i puntual.

Usos

  • Un d’aquells anys en què vingueren Til Stegmann i Ginka Steinwachs, ella em va portar una ploma estilogràfica espuntada que havia comprat al Mercat de les Puces de París. Encara la tinc. Em va dir que no me la duia perquè hi escrivís, sinó perquè imaginàs tot el que els seus antics propietaris hi havien escrit: cartes d’amor, fragments de memòria, documents comercials, un missatge secret, la dedicatòria d’un llibre, un escrit de condol, una frase amorosa que acompanyaria un pom de roses.

    Gabriel Janer Manila, Amor, no estàs fatigat. Memòries (Barcelona: Proa, 2019)
  • Ja accepto que no m’expliqueu les obres perquè teniu la santa mandra, però no em fareu creure que no sabeu explicar-les. Em dieu que ja les veuré. De totes maneres i a favor vostre us diré que el menjador antic, la cuina antiga i el bany antic és com si una senyora mudadíssima anés amb les sabates sense soles i espuntades.

    Mercè Rodoreda, carta a Joan Sales (25.03.1980), dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008)

Tema de la setmana

El dimoni escuat que vam veure en vigílies de Nadal ens ha dut altres paraules amb el prefix es- en el sentit de pèrdua, desaparició, absència, supressió o eliminació, com seria el cas d’esfullar (perdre les fulles), esdentegat (dit de qui ha perdut les dents) o esteranyinar (netejar de teranyines). El tema d’aquesta setmana ens l’ha suggerit Ramon Torrents, de Barcelona.

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

missa del gallesclofollar