esdentegat -ada adj

Definició

Mancat de totes les dents o de la major part de les dents.

Un vell esdentegat. Una serra esdentegada.

També: desdentegat -ada; desdentat -ada; esdentat -ada

Etimologia

D’esdentegar, ‘llevar o fer caure les dents’, de dent, del llatí dens, dentis, mateix significat. Més mots de la mateixa família són dental, dentetes, dentifrici i déntol ‘mena de peix’.

Usos

  • Ella, quan estava preocupada, es mossegava els dos llavis junts, i entén?, i quedava com una vella esdentegada, però maquíssima. Era molt llaminera, sap, i li encantava que anéssim a prendre xocolata desfeta en una granja.

    Isabel-Clara Simó, El gust amarg de la cervesa (Barcelona: Edicions 62, 1999)
  • Estimat amic, ja hi penso, en la meva anada a Béziers; però no puc dir-vos quan serà; segueixo estant en mans del dentista després de més d’un mes que em va deixar del tot esdentegat (doncs, terriblement handicapat per a donar una conferència, lliçó, etc.), i, com si això no fos prou, sotmès a un tractament preventiu que m’ha prescrit un metge amic que em recomana (és francès) eviter tout effort. Puc, en aquestes condicions, atrevir-me a donar una conferència?

    Pompeu Fabra, carta a Domènec Escorsa, 11/05/1947, dins Epistolari (Obres completes, vol. 8)

Tema de la setmana

Mots dentats, dentuts i esdentegats

Enllaços

6 comentaris a “esdentegat -ada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

queixalrenyir