queixal m

Definició

Nom donat a cadascuna de les dents premolars i molars, especialment les de l’home, usades per a triturar els aliments.

Tenia molt mal de queixal, però va prendre un antibiòtic i al cap d’una estona ja li havia passat.

Etimologia

De queix, ‘mandíbula; maxil·lar inferior’, del llatí vulgar capseum, ‘semblant a una capsa’, derivat de capsa, ‘capsa’, i capsus, ‘armadura de carruatge’ o bé directament d’aquest darrer. Més mots de la mateixa família són queixalada i queixalar.

Usos

 • Hi ha una associació que pot semblar anecdòtica o sorprenent, però que demostra la valoració dels cirurgians a l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna. El 1540, a Londres, barbers i cirurgians es varen unir per formar la United Company of Barbers and Surgeons. Tots dos col·lectius tenien regulades les seves funcions: els barbers havien de limitar-se a cirurgia menor, reducció de fractures i luxacions, arrencar queixals i practicar sagnies —i suposem que els cirurgians havien d’abstenir-se de tallar cabells i afaitar… Però a la pràctica totes dues activitats sovint es combinaven.

  Xavier Duran, Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007), pàg. 64
 • És purament nerviós… M’he distret, pobre amic meu, a costa teva; el queixal deu haver-se vexat i ha resolt deixar-me tranquil·la… Ara em ve a la memòria aquella història de mal de queixal, quan un amic deia a l’altre en el moment que s’estirava els cabells de dolor: «Jo, quan tinc mal de queixal, sé un remei infal·lible: busco la meva dona i… zas! llestos.» I de seguida el pacient no el deixa respirar. «Oh, per tots els sants! Escolta, digue’m: on és la teva dona?» Però, quines coses se m’acuden? Com és que estic malament? I ara!

  Francesc Trabal, Temperatura (1947), dins Narrativa catalana de l’exili (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2005), a cura de Julià Guillamon, pàg. 1.187

Tema de la setmana

Mots relacionats amb les dents. El d’avui és un suggeriment de Graziella Artís, de Tepoztlán (Morelos, Mèxic)

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “queixal”

 1. Jesús Bernat Agut — Almassora

  També a la toponímia trobem ‘queixal’. El Queixal del Llop /kisál/ és una roca/tormo del terme de Vistabella que per la seua forma s’adiu d’allò més a la denominació de queixal.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

brocesdentegat -ada