esclofollar v

Definició

Llevar la clofolla (d’un fruit).

Esclofollar castanyes.

Els mossos conversaven tot esclofollant llegums.

Etimologia

De clofolla (o la variant esclofolla), de clofoll, alteració de clovella i l’antic clovoll per influx de corfa (també en diem esclovellar o, parlant de treure les tavelles dels llegums, estavellar).

Usos

  • Si es descuidava una mica i deixava aflorar els records, podia evocar-se al corral de la iaia, amb les tietes i les veïnes que venien a esclofollar les ametlles. Com, assegudes en cercle en aquelles cadiretes de bova amb els sacs vessats d’ametlles al mig, separaven el clofoll de l’ametlla, sense parar de xerrar, de xafardejar, de riure. Encara podia sentir, si s’esforçava, la coïssor del polsim dels clofolls als dits, al nas. Com picava!

    Pilar Romera, Els impostors (Barcelona: Columna, 2019)
  • Era una nit de novembre, i abans d’arribar al pis d’ell havien comprat una paperina de castanyes. Feia fred. Tant que, abans d’esclofollar-les, ella se n’havia quedat dues o tres dins les mans sense enguantar, i havia fet com qui les cova. Mira, m’ha quedat una mica de mascara de les castanyes.

    Jordi Llavina, El llaütista i la captaire (Badalona: Ara Llibres, 2013)

Tema de la setmana

Mots formats amb el prefix es- en el sentit de ‘llevar’, ‘deixar sense’.

Enllaços

Un comentari a “esclofollar”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espuntat -adaescantellat -ada