escantellat -ada adj

Definició

Mancat de cantell o cantells.

En obrir la caixa van veure que entre les rajoles n’hi havia tres d’escantellades.

Etimologia

De cantell; com cantal i cantó, derivat potser del llatí tardà cantus, ‘llanta de roda’ (d’un cèltic kant- ‘roca; caire’), que passà a ‘cantell de roda’ i ‘caire dur’ i ‘roca cantelluda’. Més mots de la mateixa família són escantellar, cantaladacantonada i cantellut.

Usos

  • Ah, ves per on em penso que ja l’has trobada. Aquest pot escantellat t’agrada? És una xocolatera antiga, de porcellana fina, mira-la a contraclaror i t’adonaràs de la qualitat de l’argila, és una cosa fora de sèrie. Però, per desgràcia, ha perdut la tapadora i només es coneix que és una xocolatera pel broc. El té molt amunt, ho veus? Això és perquè abans la xocolata s’havia de servir amb tota l’escuma i si el broc era més avall no feia el fet.

    Care Santos, Desig de xocolata (Barcelona: Planeta, 2014)
  • L’última oportunitat, mestre, guaiti el que li dic, no badi. Miri, si no arriba al preu d’aquestes imatges, aquí en tinc un parell un pèl defectuoses: una està una mica escantellada de portar-la amunt i avall; l’altra li va sortir guenya al pintor que la policromava. Ara bé, quant a virtuts curatives, també fan el fet, van tan bé com les altres, i, de vegades, millor: miracle segur. Les hi ofereixo gairebé regalades. Què me’n diu?

    Jesús Moncada, Estremida memòria (Barcelona: La Magrana, 1997)

Tema de la setmana

Mots amb el prefix es- en el sentit de mancar-hi alguna cosa, haver-l’hi llevada.

Temes i etiquetes

Un comentari a “escantellat -ada”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esclofollaresperear-se