esteranyinar v

Definició

Netejar de teranyines, passar l’esteranyinador.

Ahir vam esteranyinar el sostre del garatge.

L’esteranyinador és un estri com una escombra, plomer, etc., amb un mànec força llarg, que serveix per netejar els sostres i les parets de pols i de teranyines.

Etimologia

De teranyina, contracció de tela aranyina, a través d’una dilació fonètica teraranyina amb posterior haplologia, teranyina.

Usos

  • Sempre ho he dit: que no em vinguin amb cinema, ni amb futbol, ni amb teatre, ni amb res de res; amb una novel·la de detectius —però de les bones, eh? on els policies i els assassins són com Déu mana— perdo el món de vista, m’esteranyino el cervell i m’ho poso tot a l’esquena: els maldecaps de la feina, la nafra de l’estómac, i fins i tot la dona, que cada dia que passa es torna més rondinaire.

    Jesús Moncada, El Cafè de la Granota (Barcelona: La Magrana, 1988), pàg. 89

Tema de la setmana

Com ja sabeu, normalment els mots que enviem tenen un tema que els aplega. De vegades és un tema diguem-ne real (com ara refranys, etimologies curioses o els mots dormilegues que vèiem la setmana passada), mentre que altres vegades el fil conductor és un autor, una obra en concret o bé els suggeriments que feu els subscriptors. De tant en tant, però, deixem volar una mica la imaginació i no encasellem els mots en cap tema concret: els triem una mica a l’atzar, pel goig que ens fa de (re)trobar-los, sentir-los, esteranyinar-los, veure com els empren uns autors o altres, el que sigui. Aquesta setmana (l’última de l’any en què enviem mots: a partir de dilluns vinent i fins el 12 de gener tanquem la paradeta), doncs, toca tema lliure.

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ensonyaragotzonar-se