agotzonar-se v

Definició

Ajupir-se, especialment darrere una mata, un marge, etc., per no ser vist, a l’aguait.

Etimologia

Variant d’acotxar-se, acatxar-se, acotar-se. L’expressió a la gatzoneta (arronsant les cames de manera que les natges toquen els talons), que potser seria més propi d’escriure a l’agatzoneta, prové també d’aquest verb.

Usos

  • Després del primer petó constates que els petons amb dones acabades de conèixer continuen sent vigoritzadors. No solament vols que no s’acabin sinó que t’agradaria repetir-los. Ho fas. Se t’encenen algunes alarmes al cervell: problemes, malalties de transmissió sexual, fins i tot et sembla detectar, molt lluny, la silueta agotzonada del dramaturg. Tant me fa, penses, probablement perquè la barreja d’excitació i xampany t’estova la prudència. Pagues el compte i, a la recepció del mateix hotel, demanes una habitació.

    Sergi Pàmies, «Brindis», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 46
  • Darrerament don Rafel es preguntava, massa sovint per a la seva salut, si de debò era feliç. I sempre arribava a conclusions més aviat pessimistes. Quan la vida, amb l’acumulació d’encerts i fracassos, feia paus amb l’individu, hom podia considerar que havia estat feliç; però si el sobresalt constant, el neguit del cor, l’ànsia per descobrir el possible enemic que hi havia a la cantonada, agotzonat i a l’aguait, es convertien en la norma de cada instant, era senyal que la felicitat havia desaparegut com el fum, irrecuperable, perduda per sempre.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991]), pàg. 52

Tema de la setmana

Miscel·lània

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esteranyinargerd -a