estar a l’aguait

Definició

Vigilar; estar atent a alguna cosa.

Cal que, quan travessin la carretera, els nens estiguin molt a l’aguait.

Heu d’estar a l’aguait i no perdre’l de vista ni un minut.

També: posar-se a l’aguait, posar-se en aguait

Traducció a l’anglès

keep an ear to the ground – estar a l’aguait, fer l’ull viu (ex.: I’ll keep an ear to the ground and let you know if I hear of any opportunities = Estaré a l’aguait i si tinc notícia de cap oportunitat, t’ho faré saber)

Usos

  • Ara sé que va començar aleshores l’època feliç de la meva vida; encara que, ben mirat, tot el mal estava a l’aguait al voltant d’aquelles rialles.

    Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)
  • Tots els gats de l’Univers actuen de la mateixa manera. No valoren gens allò de la distància mínima entre dos punts. Per anar d’una porta a una cadira (la selva del gat domèstic), a més de pensar-s’ho molt, no fan servir la línia recta sinó que s’hi van acostant fent veure que estan per una altra cosa, resseguint la paret, en una aparent vacil·lació, fins que són al costat de la cadira i li donen la volta, com si comprovessin si hi ha enemics a l’aguait, o com si estiguessin valorant la millor manera d’atacar-la. Llavors, silenciosos i elegants, s’hi enfilen amb un bot agilíssim i precís, s’enrosquen sobre ells mateixos i tanquen els ulls plàcidament, en pau amb ells i amb la Història.

    Jaume Cabré, El sentit de la ficció. Itinerari privat (Barcelona: Proa, 1999), pàg. 40

Tema de la setmana

Expressions que trobem a «An Idiom a Day», la llista de Lou Hevly que envia locucions i frases fetes en anglès amb la traducció al català

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “estar a l’aguait”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amb l’ai al corser carn i ungla