esgargamellar-se v

Definició

Fatigar-se, fer-se malbé, la gola a força de cridar.

No t’esgargamellis a cridar-lo, que no et sent: és massa lluny.

Etimologia

De gargamella, de la família de gargall, d’origen onomatopeic, com tants altres mots de la mateixa arrel garg-, que imita fenòmens guturals mitjançant la seva amplificació amb diverses consonants: -m- (gargamella); -nt-, (gargantejar); -l- (gàrgola); -r- (gàrgara); -t- (gargotejar); -ss- (engargussar-se).

Usos

  • La Terra gira i el sol d’orient llisca per la molsa, fa brillar la ro­sada que hi ha sobre les flors, eixuga les lloses dels caminets i enlluerna el gall que, esgargamellant-se, els desperta a tots. Els germans es tomben de l’altre costat al llit i els seus pares s’ai­xequen i se’n van a donar menjar a l’aviram i a la vaca abans que es posi a mugir. Després, la muller la muny mentre el seu home li fa festes al musell. Vaja, com cada dia… però amb una petita diferència: la vaca se sent observada i es gira per mirar cap a la finestra, des d’on l’Esperança els està fent una foto.

    Rosa Maria Pascual, On vas, Irina? (Maçanet de la Selva: Gregal, 2014)
  • Elles també es diverteixen, canten i ballen i fan bromes i s’esgargamellen en crits eixordadors, en iuius de timbre elevat, indomable. Qui sap si aquesta mena de crits no són la venjança de les dones contra la imposició de tanta discreció, tant de silenci. Res més femení, res que demostri més la seva presència que el crit gairebé inhumà que escapa a totes les restriccions. Les dones s’ho saben passar bé tot i aquesta estructura salvatge i restrictiva.

    Najat El Hachmi, Sempre han parlat per nosaltres. Feminisme i identitat (Barcelona: Edicions 62, 2019)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El mot d’avui és una proposta de Daniel Sherr, intèrpret simultani de Nova York, que va trobar aquesta paraula en un fragment de les memòries d’Eugeni Xammar i va comentar: «Per a un intèrpret, és horrible haver d’interpretar quan ningú t’escolta…». Mentrestant, nosaltres ens esgargamellem per fer-vos saber que l’arreplec de virolla de RodaMots tot just acaba de començar i que necessitem que ens doneu un cop de mà.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cussafer-se malalt