fer festes

Definició

Fer un afalac, una carícia, demostracions de goig o de simpatia, etc. a algú per tractar de guanyar-se’n l’afecte.

El gat sempre fa festes a la mestressa quan li dóna menjar.

És molt afectuós amb els nens, li encanta fer-los festes.

Tot era fer festes a la criatura perquè rigués.

Etimologia de festa

Del llatí tardà fĕsta, mateix significat, originàriament plural de festum, i aquest, neutre de festus, ‘festiu’, de l’arrel de fēria, ‘dia de festa’.

Usos

 • A mesura que entrem i sortim de les cases estic més convençuda que no podia haver trobat millor manera de matar la tarda. A més a més, tots els veïns em fan festes, em pregunten com em va, què faig, què deixo de fer. Alguns m’ensenyen ara una cuina nova, ara una esquerda, ara un altell, i me’n demanen una opinió, un diagnòstic, un vistiplau. Sembla que tothom s’hagi posat d’acord a tindre alguna cosa per mostrar, per adreçar i per planificar, i m’entretinc xerrant en vestíbuls i menjadors olorosos.

  Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: RBA La Magrana, 2011)
 • El Toni Vila i la Isabel Bussoms només es feien festes quan hi havia altres parelles al davant. Aleshores sí, s’eixorivien com titelles, com si una mà experta els fes posar drets en tres o quatre sacseigs i els obligués a executar animoses reaccions a les accions dels altres sense parar. Quan estaven sols s’aclofaven i mantenien una constant actitud fastiguejada i civilitzadíssima.

  Empar Moliner, No hi ha terceres persones (Barcelona: Quaderns Crema, 2010)

Tema de la setmana

Coses que podem fer

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “fer festes”

 1. Jesús Bernat Agut — Almassora, la Plana Alta

  Entre els moltíssims fers que hem fet hi ha un que només he sentit per casa i ja fa anys que ha desaparegut. L’he buscat en diccionaris diversos, sense èxit. L’expressió fer olla l’he sentida només per casa i es referia a una mena de competència quan un treball era compartit. Inga! Dona’t pressa que te faig olla (et guanye)
  No sé si algú l’ha sentit alguna vegada.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer salatfer llit