cussa f

Definició

Femella del ca. En català insular en diuen cans i cusses; en català peninsular, gossos.

El ca del pastor i la cussa llebrera s’aixecaren de devora el foc i es posaren a lladrar.

Etimologia

Femení de cus, ‘gos’, d’origen expressiu per a cridar els gossos.

Usos

  • Parlant de desolació, enguany no he fet ni el betlem. L’any passat la cussa se va menjar Sant Josep. A aquest pobre home sempre li toca rebre. Tenc una predilecció especial cap al sant baró, fins al punt que no em vaig deixar dur per modes i vaig posar el seu nom al meu fill, seguint la tradició familiar.

    Conxa Forteza, «El lot invisible» (Diari de Balears, 24 de desembre del 2008)
  • Diuen que cada any de gos és com set de persona o sigui que feu comptes, ja he arribat a més de la meitat de la vida i, encara que me sent jove, ja no estic per segons quins trots, tot i que la Madona va passar els trots més grans quan ja havia arribat a la cinquantena, pobrissona, que estava malalteta, que se cansava molt, que no podia respirar, i sort que encara hi havia l’Amo amb ella, que va arribar que ell l’havia de dutxar i tot perquè ella no ho podia fer tota sola. Me’n recordo com si fos ara, i això que diuen que els cans no recordem, però jo dec ser una cussa especial perquè hi ha unes quantes coses que no oblidaré mentre visqui.

    Maria Antònia Oliver, «Blanqueta», dins L’illa i la dona (Barcelona: Edicions 62, 2003)

Tema de la setmana

Tempus fugit: ja feia tres anys ben bons que no passàvem el plateret i, per naps o per cols, anàvem ajornant la campanya de mecenatge, però avui sí que ens hi tirem de cap i us demanem que sortiu de l’armari i esdevingueu mecenes de RodaMots. Durant quinze dies arreplegarem donatius per contribuir entre tots a consolidar aquest projecte. I si hi feu una aportació mínima de 13,13 euros, us enviarem un llibre de regal i tot. N’hi ha una bona trentena per triar! Els mots d’aquesta setmana són miscel·lanis, però ens els heu suggerit els seguidors de RodaMots. El d’avui és una proposta de @GGatzarós via Twitter.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

volens nolensesgargamellar-se